Rotterdamse podia rechtstreeks verbonden met mediapark Hilversum

Stichting Mediaring Rotterdam heeft zich met succes ingezet om live televisie vanuit Rotterdam mogelijk te maken. Vrijwel alle grote podia in de stad zijn aangesloten door middel van een directe glasvezelverbinding tussen de stad Rotterdam en het mediapark in Hilversum. TV opnames kunnen vanaf heden live naar Hilversum worden gestuurd. Met de hoogwaardige glasvezelverbinding kan de regie in Hilversum worden gevoerd wat vele voordelen met zich mee brengt. Dit biedt de stad Rotterdam veel kansen.

De afgelopen periode is er hard gewerkt aan de realisatie van de verbinding. De glasvezelverbinding tussen de stad Rotterdam en het mediapark in Hilversum is door Glazen-Maas, het glasvezelnetwerk binnen de gemeente Rotterdam, gerealiseerd. NEP heeft de verbinding over de glasvezel opgebouwd met haar apparatuur tussen de locaties Ahoy en Hilversum en vervolgens uitvoerig getest. Tijdens het testen zijn er camera opnames gemaakt die uncompressed middels een 100 Gb verbinding via de master control room LiveCenter zijn teruggestuurd naar de opname locatie Ahoy. Het LiveCenter beschikt over een directe koppeling met studio’s, regiewagens en grote verbindingscentra en de montage- en productieomgeving. Dit betekent dat live opgenomen camerabeelden over een afstand van 128 km direct op televisie uitgezonden kunnen worden terwijl de regie in Hilversum plaats vindt.

“De live verbinding tussen Hilversum en Rotterdam geeft een andere dimensie aan het aanbod in het medialandschap. Waar voorheen alleen Amsterdam direct over een glasvezel naar Hilversum kon uitzenden is dit nu ook mogelijk vanuit Rotterdam. Maar dan gelijk groots vanaf heel veel locaties. Het grote voordeel van een glasvezelverbinding is dat er op locatie geen straalwagen en geen regie meer nodig is. Alles kan snel worden opgebouwd.” aldus Rob Roos, Mediaring Rotterdam.