Wat is de mediaring?

Mediaring Rotterdam is een platform waarmee Rotterdam zich met meerdere hoogwaardige tv-opname locaties op de kaart zet en waarbinnen de lokale podia zich kunnen versterken met nieuwe digitale mediadiensten.

Een groot aantal culturele en sport instellingen in Rotterdam willen de mogelijkheden voor tv-uitzendingen en daarmee hun zichtbaarheid vergroten. De Rotterdam Internet Exchange en de Glazen Maas zijn deze uitdaging aangaan door het opzetten van de stichting Mediaring. Hiermee wordt een lokaal netwerk gerealiseerd waarmee tv-opnames live in Hilversum aankomen en direct vanuit de regie de zender op kunnen. Tevens zijn hiermee ondersteunende diensten vanuit Hilversum mogelijk. Met de Mediaring krijgt de sector nieuwe digitale mogelijkheden, ook om lokale innovatie op mediagebied te versterken.
De stichting Mediaring heeft als doelstelling innovatie in de media in Rotterdam te stimuleren, dus alle opbrengsten worden ook weer geïnvesteerd om de mediaring en haar partners te versterken.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam heeft fantastische culturele festiviteiten en instellingen, zoals het Filmfestival, North Sea Jazz, CHIO en het ABN-AMRO tennistoernooi. Dit maakt het steeds interessanter voor tv-producenten om uitzendingen in Rotterdam op te nemen. Met meer tv-opnames komt Rotterdam vaker in beeld, dit is vanuit de marketing van de stad erg interessant! Door de koppeling van de podia is het beter mogelijk om grotere evenementen te faciliteren en komen nieuwe verdienmodellen binnen bereik.

Waarom vernieuwend?

De digitale ontwikkelingen maken het nu mogelijk om een rechtstreekse verbinding te realiseren die ondersteund wordt door de grootste facilitaire partij Hilversum. Rotterdam is de eerste stad in Nederland waar middels de Mediaring lokale podia niet alleen met Hilversum maar ook onderling worden gekoppeld. Dit brengt allerlei nieuwe innovatieve mogelijkheden op het gebied van (digitale) media. Zo verstevigen we de lokale samenwerking en maken we Rotterdam erg aantrekkelijke voor media-producties.

Simpel, Snel, Goedkoop

 

De Mediaring levert veel toegevoegde waarde voor de stad. Video, of bewegende beelden, wordt namelijk steeds belangrijker als communicatiemiddel. Voor een stad als Rotterdam is het belangrijk om een goede verbinding te hebben met Hilversum. Tv -uitzendingen in Rotterdam leveren publiciteit op (City Marketing), brengen Rotterdam in Nederland, en soms ook buiten Nederland in beeld en dragen bij aan de moderne beeldvorming van Rotterdam. Voor de aangesloten instellingen, maar ook voor de kennisinstellingen en het bedrijfsleven geeft het sneller toegang tot een groter publiek. De mediaring zorgt voor een goed onderling innovatienetwerk in de sector. Een netwerk waarin ervaring wordt opgedaan over het toepassen en ontwikkelen van mediatechnieken, en waar men kennis en kunde kan delen. Content kan aangeboden worden op meerdere podia tegelijkertijd, of op andere digitale platformen (internet, themakanalen, regionale zenders). Dit levert ook nieuwe verdienmodellen op. Ook kan de sector gezamenlijk communiceren over de nieuwe mogelijkheden. En door deze onderlinge samenwerking blijven de kosten relatief laag. Een neveneffect van de mediaring is dat er minder logistieke bewegingen in de stad zijn van satelliet en regiewagens van de omroepen (verkeersbewegingen, parkeerplaatsen, kabels over straat, enzovoorts). Er zijn minder vergunningen nodig en het scheelt reistijd voor de productie maatschappijen (inclusief alle milieu voordelen)

DIRECTE AANSLUITING OP DE MASTER CONTROL ROOM IN HILVERSUM
Karel van der Flier, CCO bij NEP: “Met de Glazen-Maas kunnen de aangesloten locaties gebruik maken van en terugvallen op zowel ons complete glasvezelnetwerk, als van al onze faciliteiten - inclusief onze master control room LiveCenter. Het LiveCenter beschikt over directe koppeling met de NEP Cloud regies, studio’s, regiewagens, de grote verbindingscentra en montage- en post-productieomgeving.”

Enkele voorbeelden van mogelijke TV uitzendingen:

 

 • ABN-Amro Tennis toernooi
 • North Sea Jazz (ook interne live streaming hoofdact )
 • Film Festival
 • CHIO
 • Zesdaagse (wielerevenement)
 • Beurzen zoals Europort / Infratech
 • RTL Late night (thema uitzendingen)
 • Concerten, zoals ‘Topperdam’
 • RET Aardig onderweg awards
 • Big Weels live uitzending bij RTL 7 (Meer voor mannen)
 • Paul de Leeuw en Sint
 • Oudejaarsconference Claudia deBreij
 • Loting EK Voetbal voor vrouwen
 • Diverse theatervoorstellingen

De voordelen op een rijtje

 

Plug and play | Kostenbesparend | Razendsnel | Geen straalwagens nodig | Bijzondere nieuwe locaties

Interessant? Neem contact met ons op